بخاری گازی یکی از وسایل گرمایشی بسیار پرکاربرد در منازل مسکونی است. معمولا ایرادات اندک ولی رایجی در استفاده از بخاری گازسوز اتفاق میفتد: برای مثال
و سوالات دیگری که هر کدام از ما با آغاز فصل سرما قطعا با آن مواجه شدهایم.
رعایت یک سری از نکات باعث خواهد شد تا مشکلات بخاری گازی و نیاز به عیب یابی بخاری گازی کمتر به وجود بیاید یا به سرعت برطرف شود؛ و تا سال بعد نیازی به تعمیر یا سرویس نباشد. یکی از این نکات، بررسی اتصالات و دودکش بخاری ست، در این صورت، اگر دودکش مسدود شده باشد یا در اتصالات نشتی گاز وجود داشته باشد، سریعا متوجه میشویم و عیب یابی بخاری گازی برای ما راحتتر خواهد شد.
در ادامه مطلب نگاهی داریم به 3 مورد از رایجترین ایرادات بخاری گازی و عیب یابی بخاری گازی در هر یک از این موارد.
در بخاری گازی قطعات زیادی وجود دارد که شاید دانستن نام تمام آنها کمکی به ما نکند و مورد نیاز هم نباشد. اما برای عیب یابی بخاری گازی باید نام، ساختار و عملکرد بعضی از آنها را بدانیم. مهم ترین علت خاموش شدن بخاری گازی و روشن نماندن شمعک بخاری گازی، قطعهای به نام ترموکوپل یا بویین است.
ساختار این قطعه به این صورت است که دو قطعه فلز از یک سر به هم متصل شدهاند. زمانی که به محل اتصال این دو فلز، حرارت میرسد، سر دیگر آن (سر آزاد) برق تولید میکند. پس اگر هنگام روشن کردن بخاری، بعد از فشار دادن یا چرخاندن دکمه استارت، شمعک خاموش میشود، قطعا گاز به آن نمیرسد.
بنابراین در عیب یابی بخاری گازی، در صورت روشن نماندن شمعک بخاری گازی مشکل از ترموکوپل بخاری است. برای تعمیر و تعویض ترموکوپل (تنظیم ترموکوبل بخاری گازی) لازم است از یک تعمیرکار حرفهای کمک بگیرید.
همانطور که گفتیم، ترموکوپل و بویین دو مورد از مهمترین قطعات بخاری گازی هستند که اکثر مشکلات بخاری گازسوز به خاطر آنها به وجود میآید. بنابراین در هنگام عیب یابی بخاری گازی بایستی به این دو قطعه توجه مضاعف داشت. روشن نماندن شمعک بخاری گازی نیز باز هم مربوط به همین دو قطعه میشود. در این حالت اگر مشکل از ترموکوپل نباشد، مشکل حتما از بویین هست. اگر بعد از بررسی و عیب یابی بخاری گازی، متوجه خرابی هر کدام از این قطعات شدیم، باید آن را تعویض کنیم.
اگر گاهی اوقات بخاری گازی خود به خود خاموش میشود (سوال علت خاموش شدن ناگهانی بخاری گازی چیست را به خاطر بیاورید)، مشکل ممکن است به خاطر تنظیم نبودن شعله شمعک یا گرم نشدن ترموکوپل باشد. در این شرایط باید از یک متخصص برای آموزش نحوه افزایش شعله شمعک بخاری گازی و تنظیم ترموکوبل بخاری گازی استفاده کنید.
عیب یابی بخاری گازی را برای این مشکل انجام دادیم، حال برای رفع این مسئله چه باید کرد؟
در ساختار بخاری گازی اگر سر ترموکوپل به درستی در شعله شمعک قرار نگرفته باشد، الکتریسیتهای که در آن میان تولید میشود به اندازهای نیست که بتواند هسته بویین را در حالت جذب نگه دارد. در این وضعیت فنر بویین هسته را به سمت بیرون میراند، مسیر گاز را مسدود میکند و قطعا در صورت عدم وجود گاز بخاری خاموش میشود.
اگر در عیب یابی بخاری گازی با چنین مشکلی روبهرو شدید، بایستی شعله شمعک را که پایینتر یا بالاتر از سر ترموکوپل قرار گرفته، دوباره به حالت اولیه برگردانید. اما باز هم توصیه میکنیم برای جلوگیری از هرگونه خطر و یا نقص جدیتر بهتر است که از تعمیرکاران ماهر برای تنظیم ترموکوبل بخاری گازی (یا احیانا تعویض ترموکوپل بخاری گازی و تعمیر فندک بخاری گازی) کمک بگیرید.
در بخاری گازی، جرقه زن همان فندک است که گرمای لازم برای شعلهور شدن را تولید میکند. اگر خودتان قصد عیب یابی بخاری گازی را دارید، بهتر است بدانید که جرقه نزدن فندک ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. اولین علت آن قطع ناگهانی گاز است. در چنین شرایطی بهتر است ده دقیقه منتظر بمانید و دوباره امتحان کنید. این بار میتوانید از کبریت برای روشن کردن بخاری استفاده کنید.
دومین دلیل جرقه نزدن فندک بخاری، مربوط به تنظیمات میشود. فندک بخاری دارای دو پیچ حداقل و حداکثر تنظیم است که اگر این دو پیچ به خوبی تنظیم نشده باشند، جرقه زن به خوبی کار نخواهد کرد. هنگام عیب یابی بخاری گازی برای رفع این مشکل باید پیچ ها را کاملا محکم کنید. گاهی هم به تعمیر فندک بخاری گازی نیاز خواهید داشت.
چند مورد، علت رخ دادن چنین موردی است؛ از جمله:
اگر پس از نصب بخاری و باز کردن شیر گاز، بوی گاز به مشام شما رسیده است؛ موارد زیر را بررسی کنید.